vrijdag 4 januari 2008

Rugpijn: leve yoga!

Heel veel mensen lijden aan chronische lagerugpijn. Onlangs werd aangetoond dat yoga deze chronische pijn significant kan doen dalen in vergelijking met de klassieke methoden. Nog een reden om deze natuurlijke aanpak te stimuleren.

Chronische lagerugpijn
Chronische lagerugpijn is een veel voorkomende ziekte die steeds meer personen treft: een sedentair leven, een langdurige zittende houding veroorzaken een verzwakking van de rugspieren die daardoor kwetsbaar worden voor de occasionele zware belasting. Rugpijn komt ook voor bij mensen die een risicojob hebben omdat ze dagelijks zware lasten moeten dragen.

Tijd om te bewegen
Mensen komen klassiek met de ziekte in contact door een lumbago, een hevige pijn in de onderrug, ter hoogte van de lendenwervels, waardoor elke beweging onmogelijk wordt en ze gedwongen zijn om stil te blijven zitten. Men heeft lang gedacht dat de behandeling moest bestaan uit platte rust en het innemen van ontstekingsremmers. Ondertussen weten we dat bedrust de verzwakking van de rugspieren nog verder in de hand werkt en de mensen op die manier nog gevoeliger worden voor een herval. Daarom worden nu pijnstillers en ontstekingsremmers in hoge doses voorgeschreven, zodat men een minimale lichaamsbeweging kan blijven houden, zodat het herstel voorspoediger verloopt.

Toch blijft de pijn in vele gevallen chronisch en is het elke ochtend afwachten of het een goede of een slechte dag wordt. Bij deze chronische lagerugpijn bestaat de behandeling uit pijnstillers wanneer nodig en een revalidatie met kinesitherapie om de rugspieren te versterken. Deze behandeling is vaak doeltreffend op voorwaarde dat men een minimum aan rugspieroefeningen blijft doen, maar kan ook ontgoochelend zijn, zodat de patiënt regelmatig door zijn pijn buiten strijd raakt.

Yoga is een combinatie van stretchen, relaxeren en verstevigen
Bij yoga worden stretchoefeningen, relaxatie en spiertraining gecombineerd door een lang vasthouden van houdingen en is daarom een erg interessante oplossing voor mensen die vaak rugpijn hebben. Uit een recente studie blijkt trouwens dat de voordelen die met yoga worden gezien, significant groter zijn dan deze die met methoden van zelfmedicatie voor pijnbestrijding of rugspieroefeningen worden behaald. Er werden uiteraard geen bijwerkingen genoteerd in de yogagroep.

De gunstige effecten van yoga bij stress en op het hart zijn al bewezen, zodat deze therapie steeds vaker zou moeten worden aanbevolen aan mensen die een natuurlijke oplossing voor hun problemen zoeken. In het geval van yoga zijn de patiënten voortaan zeker van een volledig natuurlijke aanpak in combinatie met een efficiëntie die wetenschappelijk bewezen is. Nog een laatste opmerking: net als elke nieuwe vorm van lichaamsbeweging moet men zes maanden tot een jaar aan yoga doen voor men ten volle van de gunstige effecten ervan kan genieten. Bij de studie over lagerugpijn werden de beste resultaten opgetekend na zes maanden opvolging. Met andere woorden: de aanhouder wint!

Geen opmerkingen: